19th Ave New York, NY 95822, USA

Net even andere dagen

2 Februari 2021

Wereld Waterlanden dag

Lead Developer

De Wereld Waterlandendag wordt sinds 1997 op 2 februari gehouden om aandacht te besteden aan het belang van moerassige gebieden voor onder meer de instandhouding van biodiversiteit op aarde. Aan deze dag wordt internationaal aandacht besteed via sociale media, radio, televisie en kranten.

De datum van 2 februari is gekozen omdat op die dag in 1971 in de Iraanse stad Ramsar de zogenoemde Ramsar-conventie werd ondertekend. De conventie is een internationaal verdrag in het kader van de UNESCO over het behoud van drassige gebieden.

3 Februari 2021

Worteltaartdag

(Carrot Cake Day)

De Verenigde Staten vieren op 3 februari hun nationale Carrot Cake Day, waarvan de oorsprong moeilijk te vinden is.

Hoe oud het recept voor een worteltaart met échte oranje wortelen is, weet eigenlijk niemand precies. Tot nu toe is het oudste recept ervoor ontdekt in een Frans kookboek, dat in 1827 in Engeland werd gepubliceerd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstond er in Groot-Brittannië hernieuwde belangstelling voor de ‘carrot cake’. Dit kwam in de eerste plaats door de rantsoenering in verband met productschaarste; opnieuw was suiker een luxe en duur product geworden en men probeerde de zoete smaak daarom te halen uit zoete groenten, zoals wortelen.

Maar het waren de Amerikanen, die worteltaart echt op de kaart hebben gezet. Begin jaren 1960 herontdekte men de carrot cake in de restaurants en cafetaria. Aanvankelijk als nieuwigheidje onder het gebak, verwierf de worteltaart zich al snel een vaste plaats op het menu. Al snel werd de carrot cake er mateloos populair. En dat is deze cake er nog steeds.